De ce scoala de salvamari la munte, la Brasov?
Desi stim ca locul salvamarului este pe plaja ,de el este mare nevoie oriunde gasim un luciu de apa cu adancimea de 1,20 metri, conform legii, insa din proprie experienta, evenimente neplacute pot avea loc chiar si la ape mai putin adanci de doar 20 centimetri.
De ce am ales Brasov si nu alt oras din Romania?
Nu am ales Brasov pentru numarul mare de piscine, stranduri si parcuri acvatice. L-am ales deoarece este orasul meu, aici m-am nascut si am copilarit. Liceul l-am facut la poalele muntelui Tampa, in inima acestui frumos oras!
Si Da, vreau sa ajut oamenii, sa le aduc siguranta de care au atata nevoie. Acesti oameni, locuitori al minunatului oras Brasov, dau culoare si creeaza atmosfera de poveste. Tot ei sunt impatimiti ai inotului, al scaldatului. Lucru observat mai ales vara, cand toate locatiile cu luciu de apa pentru imbaiere sunt pline. Din cate cunosc eu, aceste locatii sunt supravegheate de catre unul sau mai multi salvamari (denumirea oficiala este de salvator la strand, insa ii spunem salvamar in continuare).Conform legii : orice luciu de apa destinat imbaierii cu adancimea de 1,20 metri sau mai mare trebuie sa fie supravegheat de personal calificat. Nu sunt multe centre care ofera cursuri de salvamar. Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania nu-si ofera serviciile catre intreaga tara ci doar pentru propriul lor scop , plaja Mamaia si Parcul Acvatic Mamaia.Desi acolo am fost calificat pe meseria de salvamar si am cuvinte de lauda catre instructorii de acolo, oameni minunati si dedicati muncii lor . Persoanele din conducere nu au initiativa sa fie de folos si mai departe. Alte solutii pentru calificarea de salvamar sunt putine, daca nu ,chiar deloc.
Revin la orasul nostru si la salvamarii nostri si va aduc la cunostinta urmatoarele informatii.
Daca nu stiati, conform COR( nomenclatorul meseriilor din Romania) salvamarului ii revin printre altele urmatoarele sarcini:
-munca pentru public sau cu publicul si aici include chiar si servirea clientiilor in restaurante si magazine sau a primi clientii sau invitatii. Cine nu vrea sa fie servit de salvamar?! Sa vina cu pluta intr-o mana si cu tava cu racoritoare in alta! Mare atentie, este clar ca cei care s-au gandit ,cand au adaugat meseria de salvamar in COR ,sa fie cat mai „folositoare” pentru agentii economici si nicidecum eficienta si de folos pentru public. Un lucru de mantuiala si deloc bine pus la punct.
-asistenta si ingrijirea altor persoane si aici ma voi opri sa va explic ce este in neregula. Cu totii stim ca salvamarul este cel care acorda prim ajutor si ingrijirie medicala in caz de evenimen soldat cu persoane ranite sau afectate.Insa fara practicarea unui antrenament periodic si intuitiv , acesti „soldati „ nu vor fi decat alte persoane fara habar, iar pana la sosirea echipajului medical de specialitate de multe ori este prea tarziu. Este nevoie de antrenament pentru perfectionare.Cel mai bun exemplu este cel al sportivilor de performanta. Pentru a putea concura la nivel inalt, ei se antreneaza din greu si mereu. Fara antrenament le va fi foarte greu sa concureze. La fel si salvamarii. Sunt sportivi , este nevoie sa se antreneze atat in apa pentru a putea interveni si scoate in timp util victima din mediul periculos si fara a cauza alte evenimente, dar si antrenament de prim ajutor ca sa fie pregatit pentru orice situatie fara sa mai iroseasca timp in a stabili ce este de facut. Din pacate in Romania nu este nici un organism care sa verifice starea salvamarilor si nici sa-i perfectioneze. Noi ne propunem sa fim primii care ofera servicii de supraveghere si interventie in caz de pericol in mediul acvatic , iar experienta noastra ca si practicanti ai acestei frumoase meserii, in tari mult mai dezvoltate decat Romania pot face diferenta intre un salvamar pregatit si un salvamar prost pregatit, intre viata si moarte. De curand am citit un articol,desi din mai 2014 totusi de actualitate, recomand in special parintilor: www.mamicilasuperlativ.ro/ce-faci-daca-copilul-tau-se-ineaca-in-p
Momentan suntem in proces de autorizare pentru cursurile de salvamar, proces destul de anevoios, dar promitem ca in scurt timp o sa organizam cursuri de salvamari la Brasov.Desigur , nu refuzam orice sprijin venit din partea dumneavoastra .
Sfaturi inainte de a intra la un parc acvatic!
Verificati daca au salvamari calificati, cereti o copie de certificat al unuia dintre salvamari (desi aici puteti fi cam rautaciosi, deoarece este aproape imposibil sa detina un astfel de certificat de indata ce nu sunt cursuri de calificare pe aceasta meserie)
-cereti voia ca unul dintre parinti/adulti sa verifice zona:urmariti in special in zonele umede/alunecoase daca sunt protejate de un material care atenueaza socul la cadere si cel mai important grilajele pentru scurgeri, trebuiesc sa fie noi, curate si bine pozitionate. Verificati daca lipsesc sau sunt improvizate.
-verificati toaleta
-incercati sa mirositi apa, daca este prea mult clor nu este bine, insa la un volum mare de oameni e mai bine sa va inrositi ochii decat sa luati vreo bacterie din cauza celor care isi fac nevoile in apa. Ph-ul si clorul apei trebuie sa fie scris la vedere zilnic ca informatie publica.
-chiar si dupa ce ati intrat in parc, trageti cu ochiul la salvamari si incercati sa vedeti daca au intentia de a supraveghea sau sunt distrasi cu alte lucruri, gen fete, bautura, distractie…puteti reclama neprofesionalismul salvamarilor.
Cu stima,
Daniel Dragan