În accepțiunea mea acest fenomen apare și datorită faptului că suntem un popor delăsator când este vorba de autoperfecționare sau de siguranța noastră ca indivizi. Plecăm de la premiza, ca nouă nu ni se poate întampla, sau ideea prost înăeleasă, că sunt suficiente instituții ale statului să ne apere!!!ÎNECUL: pe înțelesul tuturor înseamnă că victima nu respiră aer. Asta înseamnă că cel puțin fața și căile respiratorii ale victimei sunt acoperite cu apă sau lichid. Apa, în cazul nostru, este aspirată în plămâni, ceea ce duce la starea de hipoxie.Înecul nu este violent și nu este așa cum se așteaptă majoritatea oamenilor, cum este prezentat adesea în filme, unde victimele unui astfel de eveniment înșelător, se zbat mult în apă, țipă după ajutor, te stropesc cu apă, etc. În realitate lucrurile nu sunt așa, înecul este un incident înșelător și iar majoritatea persoanelor nu se zbat și nici nu țipă ori nu apucă să țipe după ajutor, ci pur și simplu sunt înghițite de apă.

Chiar si un salvator experimentat angrenat in salvarea unei persoane de la inec care nu are asupra lui o pluta/un obiect plutitor de care sa se ajute, risca la un moment dat dupa un efort sustinut sa scape din cand in cand victima sub apa sau sa o mentina din ce in ce mai greu la suprafata.
Experientele au dovedit faptul ca o persoana care se agita mult la suprafata si se zbate, cere ajutor prin viu grai, fara a se scufunda, are foarte multe sanse sa se salveze singura. Se poate deplasa la un moment dat, sau se poate agata de ceva si poate iesi din stresul acvatic.
În cazul în care nu știi ce ai de făcut și cum să acționezi ca salvator, riști să devii din salvator o victimă!
Ce semne dau persoanele aflate in prag de inec:
– Capul cazut in apa, gura la suprafata apei sau chiar in apa;
– Incearca sa-si tina capul spre spate si gura cat mai sus si larg deschisa ca si cum ar “alerga”dupa aer;
– Nu isi poate controla privirea, ori are pupilele dilatate, sau ai senzatia ca ii ies ochii din orbita;
– Unii dau semne de lesin, nu se pot controla, tin ochii intredeschisi sau chiar inchisi, semn ca au inhalat destul de multa apa sau ca isi pierd cunostina;
– Altora le intra parul in ochi sau le acopera fata si nu sunt in stare sa-l inlature;
– Hiperventilatie/respiratie incontrolabila (sau cum spunea bunica atunci cand copil fiind ma trezeam speriat din somn si incepeam sa plang si sa respir sacadat: “Ce ai maica, de ce respiri asa a panica?”;
– Sunt persoane ce incearca sa se duca intr-o anumita directie si nu fac progrese deloc;
– Altii incearca sa se intoarca pe o parte sau chiar pe spate ;
– Cei care stiu cat de cat sa inoate, dar l-i s-a pus un carcel, au impresia ca au atins ceva in apa, ori isi imagineaza un pericol, sar ca arsi, facand un consum urias de energie, incep sa arunce bratele spre cer ca si cum s-ar catara pe o posibila scara marinareasca;
– Iar cei care cad accidental de pe o ambarcatiune sau intr-o piscine, in prima faza nu par a se ineca. Unii se blocheaza, altii se comporta de parca ar calca apa, altora le este jena sa strige dupa ajutor, dar majoritatea se uita in sus spre ambarcatiune sau spre cei de pe mal.
“Paranoia salveaza vieti” , asigura-te ca totul este bine!
Intreaba-l daca este bine!
Intreaba-l daca are nevoie de ajutor!
Spune-i sa se miste stanga /dreapta sau in fata, dar fa asta ca si cum i-ai ordona sa faca acest lucru;
Si daca El este capabil sa raspunda la toate astea, PROBABIL ca este stapan pe situatie;
Daca se comporta ca si cum nu vede, nu aude sau se uita ca si cum ar privi prin tine, atunci ai 10 – 20 de secunde sa-i arunci ceva de care sa se prinda sau sa ajungi la el. Indicat ar fi sa te folosesti de un obiect sau un colac de salvare de care el sa se prinda. Daca trebuie sa sari dupa victima, nu ezita sa ceri ajutorul celor din jur. Doi salvatori dau mai multe sanse de reusita actiunii de salvare, decat unul singur.
Adresez un apel parintilor/persoanelor adulte care insotesc copiii la o piscine, strand, lac sau rau:
Copilul cand se joaca in apa este fericit, face mult zgomot, loveste apa cu mainile sau cu diferite obiecte, gangure, vorbeste etc. Nu te culca pe o ureche ca apa este mica si nu se poate intampla nimic rau. Nu il scapati din ochi sub nicio forma, mai ales in cazul in care te afli intr-un loc in care in imediata apropiere se afla o piscina, copilul fiind atras de aceasta. O clipa de neatentie poate fi fatala. Primul moment de liniste, trebuie sa fie un mare semnal de alarma. Afla urgent de ce este liniste si identifica zona de risc.
Cere ajutorul celor din jur pentru ca s-ar putea sa nu te poti descurca singur.
Timpul este dusmanul tau, tine minte asta si pastreaza-ti calmul. Nimeni nu are nevoie de o alta victima si nici nu ajuti cu nimic daca te pierzi in astfel de momente.
Primul ajutor la salvarea din apa:
– Siguranta si reducerea riscurilor pentru salvator dar si pentru victima;
– Incearca sa salvezi victima de la inec fara sa intri in apa;
– Daca esti pe apa foloseste-te de barca sau colaci de salvare sau chiar de plute, obiecte plutitoare;
– Nu te arunca cu capul inainte in apa ca o sa pierzi contactul vizual cu victima;
Atentie la:
– Socul hipotermic se poate instala rapid daca apa in care a cazut victima, are o temperatura mai mica de 5 grade;
– Trebuie sunat de urgenta la 112;
– BLS, daca victima nu respira cum trebuie, sau daca este inconstienta;
Pozitionam victima pe o suprafata tare inainte de a incepe compresiile toracice (in apa nu sunt eficiente);
– Dupa ce ne-am asigurat ca victima nu raspunde si nu respira normal, numai atunci ne apucam sa efectuam 30 compresii toracice , cu doua insuflatii si contiunuam pana la sosirea cadrelor medicale de specialitate sau pana isi revine victima;
– Inainte de a incepe masurile de BLS, verificam cavitatea bucala a victimei ca sa nu aiba corpi straini in gura si daca are ii indepartam/aspiram;
– Daca victima isi revine sau expectoreaza materiile regurgitate, ori vomita, trebuie intoarsa pe o parte, in pozitia de siguranta si cu capul usor dat pe spate pentru a elibera caile respiratorii.
articol preluat de pe televiziuneaelevilor.ro
INFORMAȚII ESENȚIALE DESPRE SALVĂRILE DE LA ÎNEC – CLOSE COMBAT ROMÂNIA